Συναρπαστικές μονομαχίες με πολλές ανατροπές αλλά και εκπλήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο γύρων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία μέρα του Ιούλη.

Από το 2ο γύρο ξεχωρίζει η πολύ όμορφη παρτίδα του Σταύρου Πανταζόπουλου (2103) που απώλεσε μοναδική ευκαιρία για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του έως σήμερα σε αγωνιστικό επίπεδο καθώς είχε για το μεγαλύτερο διάστημα της παρτίδας «στα σχοινιά» το νο2 των αγώνων, το Βούλγαρο γκρανμάστερ Petrov (2522) αλλά την ύστατη στιγμή, προφανώς καταβεβλημένος από κούραση κρέμασε όλη την προηγούμενη προσπάθειά του χαρίζοντας τελικά στον αντίπαλό του ολόκληρο τον βαθμό.

Αυτό που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο Σταύρος το πέτυχε ο νεαρός Αργύρης Παπαδόπουλος που πέτυχε σπουδαία επιτυχία, επικρατώντας επί της διεθνούς μαιτρ γυναικών Εύας Κόντου. Τα άλλα δύο αξιοσημείωτα αποτελέσματα της ημέρας ήρθαν στο 8ο και 9ο τραπέζι, από τις όμορφες παρτίδες της Ελένης Στούμπου και Αντωνία Χριστοδουλάκη που μετά από εξαιρετική ψυχραιμία άντεξαν στην πίεση που τους άσκησαν οι έμπειροι διεθνής μαιτρ Τίμης Λυριντζάκης και φίντε μαιτρ Μιχάλης Χατζηδάκης. Και οι δυο αναγκάστηκαν να αρκεστούν στο βαθμό της ισοπαλίας.

Τέλος, στο πρώτο τραπέζι ο Λευκορώσος Μαϊόροβ ζευγάρωσε τις νίκες του αφού πρώτα χρειάστηκε να επιδείξει δείγματα υψηλής τεχνικής πριν κάμψει την αντίσταση του διαρκώς ανερχόμενου Σπύρου Ναούμ.

Ο 3ος γύρος είχε λιγότερο συγκινητικές στιγμές αλλά και πολύ ποιοτικές παρτίδες. Στη πλειοψηφία τους τα φαβορί επικράτησαν εύκολα ή δύσκολα. Με σημαντικές επιτυχίες συνέχισαν ο Αργύρης Παπαδόπουλος (ισοπαλία με τον διεθνή μαιτρ Ηλία Κουρκουνάκη) και η Αντωνία Χριστοδουλάκη (νίκησε τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο).  Αξιοσημείωτη και η ισοπαλία του Ζαμίτ με τον διεθνή μαιτρ Παναγιώτη Φρεντζά που σε συνδυασμό με τη νίκη του επί του Αλ. Παναγιωτόπουλου στον 2ο γύρο τον έφερε με 2,5 σε 3 αγώνες μισό βαθμό μακριά από την κορυφή όπως και τους Κουρκουνάκη, Φρεντζά, Χριστοδουλάκη, Παπαδόπουλο, Ξυλογιαννόπουλο. Το απόλυτο 3/3 διατηρούν οι 4 GM του τουρνουά (Maiorov, Petrov, Pap, Σκέμπρης) καθώς και ο Γκούμας που χτες κέρδισε μια όμορφη παρτίδα εναντίον του Κωστούρου.

Οι Ανωγειανοί Σκακιστές, μικροί και μεγάλοι, συνεχίζουν να συλλέγουν σπουδαίες εμπειρίες και σιγά σιγά να παίρνουν και τους πρώτους τους πόντους, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πως αυτοί οι αγώνες θα είναι πολύ σημαντικό βοήθημα για την περαιτέρω εξέλιξή τους!

Σήμερα Τετάρτη, ένα γκρουπ 25 σκακιστών βρέθηκε μπροστά σε μια καινούρια εμπειρία… Η εκδρομή στο «Ιδαίον Άνδρον» υπό την εξαιρετική ξενάγηση της Ζαχαρένιας μας έστειλε πολύ ψηλά, στα 1500μ, μας γέμισε τους πνεύμονες με πολύ καθαρό αέρα αλλά έδωσε και αφορμές για εξαιρετικές κουβέντες και αναζητήσεις που δεν έχουμε την ευκαιρία στην καθημερινότητα να προκαλέσουμε….

Το απόγευμα τη σκυτάλη παίρνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις στην πλατεία Μεϊντάνι. Στις 20.45 το «τυφλό σιμουλτανέ» (με δεμένα μάτια εναντίον πολλαπλών αντιπάλων) του γκρανμαιτρ Pap Misa και στις 21.45, μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του φιντέμαιτρ Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα «Εικονολογικές προσεγγίσεις της απεικόνισης του σκακιστικού παιχνιδιού στη δυτικοευρωπαϊκή τέχνη».

Αποτελέσματα 2ου και 3ου γύρου:

http://www.chess-results.com/tnr76962.aspx?art=2&rd=2&lan=1

http://www.chess-results.com/tnr76962.aspx?art=2&rd=3&lan=1

ΠΑΡΤΙΔΕΣ

 

H ανάρτηση είναι δουλειά του Κώστα Κλώκα. Είναι αμέτρητα τα  «ευχαριστώ»  που του χρωστάμε για όλα όσα έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει. Να σαι πάντα καλά Κωστή!