Κομβικό σημείο στην εξέλιξη του τουρνουά αποτέλεσε ο 4ος γύρος. Πολλές δυνατές μάχες και μονάχα τέσσερις ισοπαλίες που και αυτές ήταν μαχητικές. Ξεχωρίζει η νίκη του GM Pap Misa επί του GM Petrov Marijan έπειτα από 93 κινήσεις και σχεδόν 6 ώρες μάχης. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η αναμέτρηση μεταξύ των άλλων 2 GM Maiorov-Σκέμπρη που έληξε ισόπαλη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παρτίδων ήταν εξαιρετικά μαχητικές. Στα πλέον αξιοσημείωτα αποτελέσματα του γύρου οι ισοπαλίες Γκούμας-Κουρκουνάκης και Φρεντζάς-Χριστοδουλάκη. Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας ήρθε από τον Ανωγειανό σκακιστή Δημήτρη Νταγιαντά (8 χρονών, Elo 1005) που κέρδισε τον Χρήστο Απέργη (Elo 1865) σε μια πολύ όμορφη Σικελική! Το αποτέλεσμα γιορτάστηκε από το σύνολο της νέας σκακιστικής Ανωγειανής γενιάς!!
Η πολύωρη μάχη στη 2η σκακιέρα που μαινόταν μέχρι τις 11 δεν επέτρεψε στον GM Pap Misa να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο σιμουλτανέ blind στο κέντρο της πλατείας. Τη θέση του επάξια πήρε ο Nikita Maiorov αντιμετωπίζοντας με κλειστά μάτια τους Νταγιαντά Μανώλη και Βασιλακάκη-Κοντάκη Μαίρη επικρατώντας με σχετική ευκολία. Ακολούθησε η εξαιρετική διάλεξη του Μιχάλη Χατζηδάκη με θέμα: «Εικονολογικές προσεγγίσεις του σκακιστικού παιχνιδιού στην δυτικοευρωπαϊκή τέχνη».
Το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες οδήγησε το βραδάκι σε μια πλούσια μουσική βραδιά με μπροστάρη το Σπύρο Σκέμπρη. Η κιθάρα άλλαζε χέρια πολύ συχνά και η Ιωάννα Σκέμπρη, ο Έκτορας Αζής Αζίζης και η Ελένη Στούμπου μας κάνανε και περάσαμε θαυμάσια. Οι ρακιές έδιναν και έρρεαν και κανείς δεν έδειχνε να απασχολείται ιδιαίτερα με το γεγονός πως την επομένη υπήρχε πρωινός γύρος.
Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους που στον 5ο γύρο η μαχητικότητα περιορίστηκε αισθητά. Οι ισοπαλίες των Σκέμπρη-Pap και Petrov-Maiorov έδωσαν την ευκαιρία στον Γκούμα ο οποίος επικράτησε του Ξυλογιαννόπουλου να ξαναβρεθεί στην κορυφή μαζί με το Σέρβο GM.

Αποτελέσματα 4ου και 5ου γύρου:

http://www.chess-results.com/tnr76962.aspx?art=2&rd=5&lan=1

http://www.chess-results.com/tnr76962.aspx?art=2&rd=4&lan=1