(κείμενο: Κώστας Κλώκας)

Το 6ο όπεν του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου που αποτελεί και το 3ο τουρνουά του έτους με τη γενική ονομασία Grand Prix Chess Festival 2012 θα πραγματοποιηθεί στις 11 έως 16 Σεπτεμβρίου στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αστόρια. Τα έπαθλα είναι 1.000€ για το 6ο ΟΠΕΝ και 600€ για τη συγκεντρωτική βαθμολογία των τριών τουρνουά (Ιανουαρίου, Απριλίου και Σεπτεμβρίου).
Οι συμμετοχές αναμένεται να συνεχίσουν τον ανοδικό τους ρυθμό και να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τις 100, με τα νέα παιδιά να είναι πλέον η πλειοψηφία των συμμετεχόντων. Ο σταθερός ρυθμός των 3 τουρνουά ανά χρόνο έχει πλέον καταστήσει τις διοργανώσεις αυτές σκακιστικό θεσμό καθώς αποτελούν σχεδόν τις μοναδικές ευκαιρίες εκτός της καλοκαιρινής περιόδου των Ηρακλειωτών σκακιστών για ατομικούς αγώνες. Οι διοργανώσεις αυτές βοήθησαν και στη σύσφιξη των σχέσεων των σκακιστικών συλλόγων της πόλης ενώ έχουν φέρει κοντά την Περιφέρεια Κρήτης και στο Ηράκλειο που πλέον στηρίζει σαν στρατηγική απόφαση και όχι περιστασιακή συνεργασία την ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη. Ταυτόχρονα, έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην εξάπλωση του σκακιού στην κρητική κοινωνία με συνολικά περισσότερα από 100 λεπτά σε ρεπορτάζ, ειδήσεις, μαγκαζίνο στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τους τελευταίους 22 μήνες.
Οι αγώνες θα γίνουν με ελβετικό 7 γύρων (ένας διπλός) σε 3 ομίλους: Α’ Γκρουπ: Ανοιχτό με χρόνο σκέψης 90’+30’’(+30’ στη 40 κίνηση), Β’ Γκρουπ: ηλικίας έως 14 ετών με ίδιο χρόνο σκέψης όπως του Α’, Γ’ Γκρουπ: Ανοιχτό με χρόνο σκέψης 60’+10’’. Οι παρτίδες του Α’ αλλά και του Γ’ γκρουπ αξιολογούνται από τη FIDE. Αναλυτικά η προκήρυξη εδώ:
Όπως πάντα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις παράλληλες εκδηλώσεις με σημαντικότερη όλων για το Ηράκλειο το σεμινάριο διαιτησίας του διεθνή διαιτητή Σωτήρη Λογοθέτη (ο οποίος και θα αγωνιστεί και στο τουρνουά). Ακόμα εκτός του καθιερωμένου πλέον παιχνιδιού «Κυνήγι θησαυρού» για τα μικρά παιδιά στο πρόγραμμα των παράλληλων ετοιμάζεται διαγωνισμός λύσης προβλημάτων αλλά και μια δοκιμαστική διοργάνωση ΚΥΠΕΛΟΥ με σύστημα νοκ-άουτ, εμπνευσμένη από μια ιδέα του Σπύρου Σκέμπρη εκείνες τις εξαιρετικές μέρες στο τουρνουά των Ανωγείων. Το πρόγραμμα των παράλληλων εδώ