Την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατέκτησε ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων. Η τελική φάση του πρωταθλήματος διεξήχθη το τριήμερο 1-3 Μαΐου στο ξενοδοχείο APOLLONIA, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με ιδανικές συνθήκες για να παιχθεί καλό σκάκι. Η ομάδα των Ανωγείων μπήκε πολύ δυνατά στην τελική φάση, ξεκινώντας με μια εμφατική νίκη στο Ρεθυμνιώτικο ντέρμπι επί του ΣΟ ΡΙΘΥΜΝΑ. Ο ΣΟ Ανωγείων παρατάχθηκε για πρώτη φορά με τις νέες εμφανίσεις της ομάδας (πράσινο-κίτρινο) και με μεγάλη πίστη στη νίκη που θα ανέβαζε την ομάδα βαθμολογικά, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού ο ΣΟ Ανωγείων συγκεντρωμένος στον στόχο του, έπαιξε όμορφο σκάκι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη, η οποία αποτέλεσε την βάση της ανόδου της ομάδας προς τις υψηλές θέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποι του σωματείου: «Το ματς με τον ΣΟ ΡΙΘΥΜΝΑ ήταν το σημαντικότερο όλης αυτής της πορείας. Από την έκβαση του θα εξαρτιόνταν το αν η ομάδα θα πάλευε στο πάνω ή στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό το ξέραμε όλοι. Μπήκαμε απόλυτα αποφασισμένοι και κερδίσαμε». Την επόμενη μέρα υπήρχε διπλός γύρος. Στην πρωινή αναμέτρηση αντίπαλος ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων 2000. Η ομάδα των Ανωγείων δεν ήθελε με κανένα τρόπο να γκρεμίσει ότι είχε χτίσει την προηγούμενη μέρα. Αγωνίστηκε με πείσμα και με πάθος και έφτασε στην 2η σερί νίκη. «Πέρσι, είχαμε χάσει από τον ΟΑΧ 2000 οριακά, 4,5 – 5,5. Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά στο Καστέλι Κισσάμου. Στο δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο δεν μίλαγε κανένας. 13 χιλιόμετρα μέσα στην σιωπή. Εκείνη η ήττα όμως μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε πιο καθαρά. Να σκεφτούμε βαθύτερα και να βρούμε τρόπους βελτίωσης. Φέτος πετύχαμε μια σπουδαία νίκη για μας που μας ανέβασε εκείνη τη στιγμή στην 4η θέση της βαθμολογίας».   

Το απόγευμα του Σαββάτου, παίχθηκε το θρίλερ! Αντίπαλος ήταν η ΣΑ Χερσονήσου. Το ματς άρχισε καλά για την ομάδα των Ανωγείων που βρισκόταν μπροστά στο σκορ. Η ΣΑΧ όμως όλο και πλησίαζε και κάποια στιγμή ήταν πολύ πιθανό να κάνει και την ολική ανατροπή. Η νίκη άλλαξε πλευρά πολλές φορές για να γλιστρήσει τελικά μέσα από τα χέρια και των δύο. 5-5! Ισοπαλία, σε μια αναμέτρηση που έσπασαν καρδιές και η αγωνία χτύπησε ταβάνι. Ένα ματς που τα είχε όλα! Ματ που σώθηκαν με σερί μοναδικών κινήσεων, κομμάτια που «στήθηκαν» στην πίεση χρόνου, όμορφα στρατηγικά πλάνα που ξεδιπλώθηκαν απρόσκοπτα και ένα φινάλε βασιλισσών που μας έκοψε την ανάσα.  Παρότι δεν κέρδισε τελικά καμιά από τις δύο ομάδες, στα μάτια των παιχτών μετά το τέλος, έβλεπες μια αλλόκοτη ευτυχία, που προερχόταν από το ίδιο το γεγονός ότι πήραν μέρος σε μια τέτοια αναμέτρηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου η ομάδα βρισκόταν στην 4η θέση με τον ΑΟ Κισάμου να μας κυνηγάει. Την Κυριακή με τον ΟΦΗ 2000 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και το ξέραμε. Πρόκειται για μια σαφώς ανώτερη ομάδα η οποία και επικράτησε στην αναμέτρηση. Αυτό το αποτέλεσμα μας στέρησε την 4η θέση, την οποία κατέλαβε τελικά ο ΑΟ Κισάμου και η ομάδα των Ανωγείων τερμάτισε 5η.

Όλοι στο σωματείο των Ανωγείων είναι πολύ ικανοποιημένοι από την προσπάθεια, από το σκάκι που παίχθηκε, αλλά φυσικά και από το αποτέλεσμα.

Ο προπονητής της ομάδας FIDE Master Γιάννης Μαρής δήλωσε: «Φάνηκε η δουλειά που κάνουμε. Η ομάδα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, πήγε πάρα πολύ καλά και έδειξε ότι θα μπορούσε και παραπάνω. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Στον ΣΟ Ανωγείων ξέρουν ότι είναι πια – δυστυχώς – το μόνο σωματείο που εκπροσωπεί τα Ανώγεια σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με την πορεία βελτίωσης της ομάδας και των παιδιών της που αποτελούν το μεγάλο ποσοστό στην σύνθεση της και την καρδιά αυτής της προσπάθειας. Η υπόσχεση είναι απλή: «Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση θα συνεχιστεί. Με υπομονή και επιμονή. Θέλουμε τα νέα παιδιά αυτού του τόπου να έρθουν κοντά μας, όσα δεν έχουν έρθει ακόμα. Να δουν αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και να γίνουν μέρος αυτής της παρέας.

Τελειώνοντας θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας προς την ομάδα της ΚΑΪΣΣΑΣ ΧΑΝΙΩΝ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β Εθνικής και την άνοδο στην Α Εθνική και να ευχηθούμε καλή πορεία στην μεγάλη κατηγορία και φυσικά να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας και την χαρά μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής από τους φίλους μας του ΣΟ ΛΕΩΝ Candia και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο καθώς τερμάτισαν αήττητοι και να ευχηθούμε του χρόνου εκ νέου άνοδο και Α’ Εθνική!

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Γ ΕΘΝΙΚΗΣ

  1. ΣΟ ΛΕΩΝ CANDIA 13
  2. ΟΦΗ 2000 12
  3. ΟΦΣΧ 11
  4. ΑΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 8
  5. ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 7
  6. ΣΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 5
  7. ΟΑ ΧΑΝΙΩΝ 2000 4
  8. ΣΟ ΡΙΘΥΜΝΑ 4
  9. ΠΑΟΚ 2
  10. ΕΓΟΗ 0

Οι 15 σκακιστές και σκακίστριες του ΣΟ Ανωγείων που βοήθησαν την ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα ήταν οι εξής: Μαρής Γιάννης, Νταγιαντάς Μανόλης, Νταγιαντάς Μιχάλης, Χαιρέτης Γιάννης, Καλλέργης Γιώργης, Σαλούστρου Δέσποινα, Μέμου Ευαγγελία, Σφυρή Ολυμπία, Μέμος Γιάννης, Χαιρέτης Γιώργος, Νταγιαντάς Δημήτρης, Κονιός Χάρης, Ξημέρης Δημήτρης, Νταγιαντάς Γιώργης και Δραμουντάνης Γιώργης. Φυσικά ευχαριστούμε την φωτογράφο της ομάδας Τζούλια Νταγιαντά για τις υπέροχες φωτογραφίες.

Και του χρόνου!