Για 6η συνεχή χρονιά τα Ανώγεια γίνονται πόλος έλξης της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας με το διεθνές τουρνουά «Ιδαίον Άντρο» που ξεκινάει στις 10 Ιουλίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 17 και διοργανώνεται από το Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, τον Αθλητικό – Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαίοι» και το Ηράκλειο ΟΑΑ σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ανωγείων και την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 6 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μολδαβία, Ρωσία) και ανάμεσά τους παίρνουν μέρος 12 τιτλούχοι, 3 εκ των οποίων φέρουν το ανώτερο τίτλο στο σκάκι, του γκρανμαιτρ, και 2 το τίτλο του διεθνή μαιτρ. Τα μεγάλα φαβορί είναι ο Ιταλός GM David Alberto και ο Μολδαβός GM Dmitry Svetushkin. Τη τριάδα των γκρανμαιτρ συμπληρώνει μια πολύ εξέχουσα και σημαντική συμμετοχή ο Έλληνας Στράτος Γρίβας, ο οποίος έχει να αγωνιστεί σε ανοιχτό πρωτάθλημα από το 2010 καθώς πλέον έχει αφοσιωθεί στην προπονητική και θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου γεγονός που έχει αναγνωριστεί και από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία. Έχοντας κερδίσει τον κορυφαίο τίτλο σαν σκακιστής (γκρανμαιτρ) στη συνέχεια κέρδισε τον κορυφαίο τίτλο προπονητή στον κόσμο (FIDE Senior Trainer) και πλέον εκπαιδεύει προπονητές ανά τον κόσμο. Η επιστροφή του στους αγωνιστικούς στίβους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Φυσικά ο ανταγωνισμός θα είναι πάρα πολύ μεγάλος καθώς στο τουρνουά θα αγωνιστούν και άλλοι πολλοί ισχυροί παίκτες.
Τη δική τους ευκαιρία να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες θα έχουν και οι Ανωγειανοί σκακιστές και σκακίστριες, τα παιδιά του συλλόγου μας τα οποία βρίσκονται σε συνεχή άνοδο και μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να αποκομίσουν από τέτοιες εμπειρίες.
Πολύ σημαντικό για μας είναι το γεγονός ότι το 6ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά των Ανωγείων συμπίπτει με την ίδρυση ενός ακόμα σωματείου που θα πλαισιώσει τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, του Αθλητικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιδαίοι». Το καταστατικό του νέου σωματείου είναι έτοιμο και έτσι τα Ανώγεια θα αγωνιστούν στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της νέας χρονιάς με 2 ομάδες. Η μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των παιδιών του τόπου μας, μας έφερε στην ευχάριστη θέση να πρέπει να δημιουργήσουμε αυτή τη νέα ομάδα, καθώς τα παιδιά είναι πάρα πολλά για να χωρέσουν όλα σε μία. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Επίσης τα δύο -πλέον- σωματεία έχουν σκοπό να επεκτείνουν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους και σε άλλους τομείς.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στην τελετή λήξης του φετινού 6ου Διεθνούς τουρνουά, στις 17 Ιουλίου 2017 στις 5 το απόγευμα στο Μειντάνι, τα δύο σωματεία, ο ΣΟ Ανωγείων και ο Α.ΠΟ. «Ιδαίοι» θα τιμήσουν τους πρωτεργάτες του Ανωγειανού σκακιού Φασουλά Μανόλη, Βρέντζο Μανόλη, Σαλούστρο Γεώργιο καθώς θα τιμηθεί επίσης η μνήμη του Νίκου Κονιού σε μια εκδήλωση – θα ακολουθήσουν κι άλλες – όπου θα συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του Ανωγειανού σκακιού, που έτσι κι αλλιώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς τουρνουά των Ανωγείων θα είναι όπως κάθε χρόνο πολύ πλούσιο και θα περιλαμβάνει:
• Τουρνουά Ατομικού γρήγορου (blitz) σκακιού.
• Τουρνουά Ομαδικού γρήγορου (blitz) σκακιού.
• Επίδειξη τυφλού σκακιού.
• Παρουσίαση του Αντιρατσιστικού – Αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» από τους ΑνωγειαΝέους.
• Αγώνας Ποδοσφαίρου
• Κουίζ σκακιστικών γνώσεων
• Σιμουλτανέ σκακιού

Οι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά από το μεγαλύτερο δίκτυο μετάδοσης παρτίδων, το chess24.com αλλά και μέσα από τη σελίδα του ΣΟ Ανωγείων http://www.anogiachess.com