7o Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων – Ανώγεια 27 Σεπτεμβρίου – 18 Νοεμβρίου 2019

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 7ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ανωγείων με δύο σκακιστές να μοιράζονται την 1η θέση με 3,5 βαθμούς σε 4 αγώνες μετά την ισοπαλία μεταξύ τους στην παρτίδα του 4ου γύρου. Πρόκειται για τους Γιώργο Χαιρέτη και Μανόλη Νταγιαντά τους οποίους αυτή τη στιγμή χωρίζουν μόνο τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας.
Αμέσως μετά ακολουθούν 4 σκακιστές οι οποίοι έχουν από 3 βαθμούς και ισοβαθμούν στις θέσεις 3-6. Είναι οι Δημήτρης Νταγιαντάς, Γιώργης Νταγιαντάς, Κώστας Σαλούστρος και Δέσποινα Σαλούστρου.
Ακόμα 6 σκακιστές ισοβαθμούν στις θέσεις 7 έως 12 με 2,5 βαθμούς: Βαλέρια Μιρζάκ, Γιάννης Φασουλάς, Μαρία Νταγιαντά τ. Εμμ., Ολυμπία Σφυρή, Γιώργος Κονιός και Γιάννης Σπιθούρης, ενώ με λιγότερους βαθμούς ακολουθούν 16 ακόμη σκακιστές.
Το πρωτάθλημα λοιπόν έχει πάρει φωτιά και με δεδομένο ότι οι πρωτοπόροι παίζουν μεταξύ τους στον 5ο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 γίνεται φανερό ότι πάρα πολλά πράγματα θα κριθούν σε αυτή την αγωνιστική, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του (η αυλαία πέφτει στις 18 Νοεμβρίου).
Το άνοιγμα που έχει κυριαρχήσει ως τώρα στο τουρνουά είναι η Ινδική του Βασιλιά (αρκετές «συζητήσεις» έχουν γίνει στην main line του ανοίγματος, την θρυλική βαριάντα Μαρ ντε Πλάτα) ενώ φυσικά έχουν παιχθεί πολύ η Σικελική άμυνα και η Ιταλική παρτίδα αλλά και αρκετά Κάρο-Καν και Γαλλική.
Αναμφίβολα όμως, η εντυπωσιακότερη μέχρι τώρα παρτίδα ήταν αυτή του 4ου γύρου, μεταξύ του Δημήτρη Νταγιαντά και του Γιώργη Νταγιαντά. Παίχθηκε μια Σλαβική άμυνα εναντίον του 1.δ4 και στην σκακιέρα επικράτησε το απόλυτο χάος καθώς οι δύο σκακιστές επιτέθηκαν με σφοδρότητα ο ένας στον άλλο, αφήνοντας απροστάτευτους βασιλιάδες για χάρη της επίθεσης, θυσιάζοντας υλικό και γενικά παίζοντας μια παρτίδα που συγκέντρωσε πολλούς θεατές (ακόμα και σκακιστές που έπαιζαν τις παρτίδες τους άφηναν κατά διαστήματα τα τραπέζια τους για να πάνε να δουν τι γίνεται σε αυτή την παρτίδα). Τελικά, και αφού η νίκη άλλαξε χέρια μερικές φορές, ο νεαρός σκακιστής του ΣΟ Ανωγείων κατάφερε να επικρατήσει του έμπειρου αντιπάλου του από τον ΑΠΣ ΙΔΑΙΟΙ, αλλά το χειροκρότημα σε μια τέτοια παρτίδα πάει και στους δύο. Αν παρομοιάζαμε αυτή τη παρτίδα με ποδοσφαιρικό ματς, θα ήταν ένα χορταστικό 5-4 με δυο -τρία δοκάρια κι άλλα τόσα χαμένα τετ α τετ.
Την ίδια ώρα στην διπλανή σκακιέρα, οι δύο πρωτοπόροι της βαθμολογίας (Γιώργος Χαιρέτης και Μανόλης Νταγιαντάς) έπαιζαν μια αρκετά ενδιαφέρουσα παρτίδα, παίζοντας πολύ προσεκτικά και αποφεύγοντας αμφότεροι τα λάθη με αποτέλεσμα η παρτίδα να λήξει ισόπαλη και οι δυο τους να συνεχίζουν να ισοβαθμούν στην 1η θέση.
Από τους μικρούς σκακιστές των Ανωγειανών σωματείων, ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής για την παρουσία τους στο πρωτάθλημα οι Γιάννης Φασουλάς, Νταγιαντά Μαρία Εμμ., Γιώργος Κονιός και Γιάννης Σπιθούρης που έχουν 2,5/4.
Στον 5ο γύρο θα έχουμε τις εξής συναντήσεις:
Νταγιαντάς Μανόλης – Σαλούστρος Κώστας
Νταγιαντάς Γιώργης – Χαιρέτης Γιώργος
Σαλούστρου Δέσποινα – Νταγιαντάς Δημήτρης
Σφυρή Ολυμπία – Νταγιαντά Μαρία Εμμ.
Μιρζάκ Βαλέρια – Σπιθούρης Γιάννης
Κονιός Γεώργιος – Φασουλάς Γιάννης
Καλλέργης Γιώργης – Σπιθούρης Μανόλης
Σφυρή Αλεξάνδρα – Τζαγκαράκης Κριτόλαος
Ξυλούρη Στεφανία – Σπιθούρη Φωτεινή
Πολύζου Δανάη – Μανουρά Μαρία
Κεφαλογιάννης Νεκτάριος – Φασουλάς Γιώργος
Νταγιαντά Μαρία Γεωρ. – Ξυλούρη Μαρία
Σκουλά Μαρίνα – Νταγιαντάς Αλέξανδρος
Φαρατζή Ιωάννα – Κακαζιάνη Τζούλια

Στην τελετή έναρξης του πρωταθλήματος την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους οι φίλοι μας Αλμπέρτο Ντάβιντ και η σύντροφος του Ίνα Ίασμαν. Ο Ιταλός GM έπαιξε μάλιστα την 1η κίνηση στην 1η σκακιέρα για τα λευκά, ενώ ακολούθως μας έκαναν και το αποχαιρετιστήριο -για φέτος- τραπέζι στην ταβέρνα του «Μούγερη». Αλμπέρτο – Ίνα, εβίβα!

Επίσης να αναφέρουμε ότι στον 1ο γύρο του 7ου Σκακιστικού Πρωταθλήματος χρησιμοποιήθηκαν για 1η φορά τα ξύλινα σετ της DGT που πρόσφερε στους συλλόγους μας ο ιδρυτής του πρώτου σκακιστικού τμήματος στα Ανώγεια (την δεκαετία του 1980 ως σκακιστικό τμήμα του ΑΟ ΑΕΤΟΣ Ανωγείων) Μανόλης Φασουλάς. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσφορά του και την συνεχή του έγνοια για τα σκακιστικά πράγματα στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της αφίσας του 7ου Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ανωγείων οι άνθρωποι των 2 ομάδων του τόπου μας θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσοι βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν τις προσπάθειες των 2 συλλόγων.