Τελείωσε μετά από 9 γύρους το 7ο σκακιστικό πρωτάθλημα Ανωγείων με τον Γιώργη Νταγιαντά να κατακτά την πρώτη θέση μετά από ένα συναρπαστικό τουρνουά με συνεχείς ανατροπές.

Ήταν ένα πρωτάθλημα με πολύ αμφίρροπες παρτίδες και μάχες μέχρι τέλους, στο οποίοι οι μισοί και πλέον συμμετέχοντες μάχονταν σχεδόν μέχρι τέλους για τα μετάλλια.

Μετά από πολλές ανατροπές, καθώς η πρώτη θέση άλλαξε χέρια μεταξύ 3 σκακιστών 5 φορές, κυριολεκτικά στις τελευταίες κινήσεις της τελευταίας παρτίδας, κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή, με ισοβαθμία στην κορυφή!

Ο Γιώργης Νταγιαντάς ήταν αυτός που τελικά επικράτησε και κατέκτησε το τουρνουά με 7,5 βαθμούς έχοντας παίξει πολύ καλό σκάκι και κυρίως μένοντας σταθερός στους τελευταίους κρίσιμους γύρους.

Την 2η θέση με τους ίδιους βαθμούς (7,5) κατέκτησε ο περσινός νικητής Γιώργος Χαιρέτης. Παρά την ισοβαθμία στην κορυφή ο Γιώργης Νταγιαντάς υπερτερούσε στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας καθώς είχε κερδίσει την μεταξύ των δύο σκακιστών παρτίδα.

Στην 3η θέση βρέθηκε ο Μανόλης Νταγιαντάς με 7 βαθμούς.

Στα κορίτσια κάτω των 18 ετών την 1η θέση κατέκτησε μετά από ένα πολύ καλό τουρνουά στο οποίο κέρδισε 55 μονάδες διεθνούς αξιολόγησης,  η Ολυμπία Σφυρή.

Στην 2η θέση η Βαλέρια Μιρζάκ μετά από ένα επίσης εξαιρετικό τουρνουά στο οποίο έφτασε να διεκδικεί μέχρι τον τελευταίο γύρο την 1η θέση, ενώ η παρουσία της ήταν καθοριστική στο να κριθεί ο πρωταθλητής.

3η θέση για την Μαρία Μανουρά η οποία έκανε επίσης μια πολύ καλή προσπάθεια στο πρωτάθλημα.

Στα αγόρια κάτω των 18 ετών 1ος ήταν ο Δημήτρης Νταγιαντάς με αρκετές καλές παρτίδες και επίσης ήταν ο μοναδικός σκακιστής που νίκησε τον πρωταθλητή (δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης, ταλαιπωρούμενος από ίωση).

2ος κάτω των 18 ο Γιώργος Κονιός ο οποίος έκανε εξαιρετικό τουρνουά και έβγαλε διεθνές έλο.

Στην 3η θέση ένα παιδί από την νέα γενιά των συλλόγων μας, ο Νεκτάριος Κεφαλογιάννης ο οποίος δείχνει ότι «έρχεται» δυναμικά.

Βαθμολογία και αποτελέσματα ανα γύρο ΕΔΩ

Καλύτερη παρτίδα του τουρνουά αναδείχθηκε η παρτίδα του Δημήτρη Νταγιαντά στον 4ο γύρο του πρωταθλήματος, όπου με μια εξαιρετική επίθεση και θυσίες νίκησε τον μετέπειτα πρωταθλητή Γιώργη Νταγιαντά. Ήταν μια παρτίδα που κέρδισε τους θεατές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο των αγώνων, αλλά έκανε και αρκετούς από τους αγωνιζόμενους να αφήνουν τις παρτίδες τους για να βλέπουν τι συνέβαινε σε εκείνη την παρτίδα, η οποία τελικά παρομοιάστηκε με «συναυλία των Slayer» λόγω της τραχύτητας και αγριάδας της, ανάλογης με αυτήν της μουσικής του thrash metal συγκροτήματος.

Νικήτρια στην ειδική βράβευση για την μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών διεθνούς αξιολόγησης ήταν η Ολυμπία Σφυρή με κέρδος 55 μονάδες.

Στα δύο παιδιά δόθηκαν ως δώρο σκακιστικά βιβλία.

Πολύ σημαντική όπως αναφέραμε και παραπάνω ήταν η παρουσία και η απόδοση του Γιώργου Κονιού ο οποίος πέτυχε διεθνή αξιολόγηση και έγινε ο 21ος σκακιστής των συλλόγων μας που – ξεκινώντας το σκάκι από τα σωματεία μας – πετυχαίνει διεθνή αξιολόγηση.

Συνολικά όμως η προσπάθεια των περισσοτέρων παιδιών ήταν πάρα πολύ καλή, κάτι που επισήμανε και ο προπονητής των ομάδων Μανόλη Νταγιαντάς.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων θέλει να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο Ανωγείων Λευκοθέα Κουνάλη για την παρουσία της στην τελετή λήξης και τις απονομές, καθώς και όλους τους γονείς που παραυρέθηκαν.

Και του χρόνου!

Νικητές του πρωταθλήματος Ανωγείων:

2013: ΜΑΝΟΛΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

2014: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

2015: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

2016: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

2017: ΜΑΝΟΛΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

2018: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

2019: ΓΙΩΡΓΗΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ