Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου το διασυλλογικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής στις Βούτες Ηρακλείου.

Στο πρωτάθλημα αυτό συμμετείχε η μια από της δυο σκακιστικές ομάδες των Ανωγείων, ο Α.Π.Σ. ΙΔΑΙΟΙ ο οποίος και το κατέκτησε νικώντας όλα τα παιχνίδια του και μάλιστα με αρκετή άνεση, πράγμα που αποτυπώθηκε και στα τελικά σκορ των αναμετρήσεων, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πρώτη θέση είχε ήδη εξασφαλιστεί μια αγωνιστική πριν το τέλος (πράγμα πάρα πολύ σπάνιο για 5άρι τουρνουά).

Αυτή η κατάκτηση ακολουθεί ουσιαστικά (γιατί μετά τα πάντα σταμάτησαν εξ αιτίας της πανδημίας) την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής από τον ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ το 2019 και δείχνει την δυναμική του Ανωγειανού σκακιού.

Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο της ομάδας στη Β’ Εθνική. Μεγάλη χαρά για μας το γεγονός ότι πολλά μικρά παιδιά του συλλόγου μας πήραν στις πλάτες τους την ομάδα και έδειξαν ότι μπορούν να την σηκώσουν ψηλά. Η εμφάνισή τους σε αυτό το πρωτάθλημα έδειξε ότι το μέλλον του Ανωγειανού σκακιού μόνο ευοίωνο μπορεί να είναι.

Εκτός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του ομαδικού χρυσού μεταλλίου, 6 σκακίστριες/στες της ομάδας μας κατέκτησαν και ατομικά χρυσά μετάλλια στην σκακιέρα τους. Είναι οι εξής:

Ο Γιάννης Μαρής στην σκακιέρα 1, ο Γιάννης Χαιρέτης στην σκακιέρα 2, ο Μανόλης Νταγιαντάς στην σκακιέρα 4, η Γεωργία Βούρτσα στην σκακιέρα 5 (μάλιστα με 100% ποσοστό, 4/4), η Βαλέρια Μιρζάκ στην σκακιέρα 6 (επίσης με ποσοστό 100%, 5/5) και ο Γιάννης Μέμος στην σκακιέρα 8. Πάρα πολύ κοντά έφτασαν επίσης – προσφέροντας ταυτόχρονα τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος – και ο Γιώργος Στεργίου με 3.5/5 στην σκακιέρα 3, η Αλεξάνδρα Σφυρή με 4/5 στην σκακιέρα 7, καθώς και ο πιο μικρός σκακιστής της ομάδας μας, ο Γιάννης Σπιθούρης με 4/5 στην σκακιέρα 10. Πολύτιμους πόντους για την κατάκτηση και σταθερή παρουσία επίσης και για τον Κώστα Σαλούστρο στην σκακιέρα 9. Την ομάδα βοήθησαν με την παρουσία τους επίσης οι: Βαγγελιώ Μέμου, Νεκτάριος Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Σπιθούρη, Μανόλης Σπιθούρης και Δανάη Πολύζου.

Υπερπολύτιμες παρουσίες για να δουλέψουν όλα ρολόι στην ομάδα μας η παρουσία της Προέδρου μας Τζούλιας Νταγιαντά και του Εφόρου μας Μπάμπη Φασουλά οι οποίοι έλυναν όπως πάντα όλα τα θέματα πριν καν προκύψουν ώστε οι παίχτες μας να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στις σκακιέρες τους και να μην τους απασχολεί τίποτα άλλο.

Δεν μπόρεσαν να είναι όσο κοντά θα ήθελαν και θα θέλαμε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο Γιώργος Νταγιαντάς και ο Γιώργης Καλλέργης, ήταν όμως εκεί όταν χρειάστηκε και έδωσαν ό,τι μπορούσαν στην ομάδα για μια ακόμα φορά. Δυστυχώς οι δουλειές τους δεν τους επέτρεψαν να είναι μαζί μας στην απονομή και να γιορτάσουμε μαζί, αλλά η γιορτή συνεχίζεται…

Ευχαριστούμε επίσης πολύ την Νικολία Καράτζη-Σπιθούρη, μητέρα σκακιστών/στριων μας η οποία συνόδευσε την αποστολή και βοήθησε την ομάδα.

Ευχαριστούμε πολύ και την Βάλια Μπαγκέρη, μητέρα επίσης σκακιστριών μας, για την υποδοχή στο Μειντάνι όταν επιστρέψαμε με την κούπα και το κέρασμα!

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Ανωγείων που ήταν όπως πάντα δίπλα μας με ποικίλους τρόπους.

Ένα θερμό ευχαριστώ στον Μιχάλη Νταγιαντά και στο «Σούπερ Μάρκετ Φαιστός» που ήταν χορηγός μας στο πρωτάθλημα και φυσικά για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε τον Γεώργιο Σαλούστρο του Σταύρου που μας έχει παραχωρήσει τον χώρο του συλλόγου όπου τα παιδιά μας προπονούνται και με το αυτοκίνητο που έχει δωρίσει στον Δήμο μας μετακινήθηκε η πρωταθλήτρια ομάδα.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της ΣΑ Χερσονήσου που εδώ και μια 15ετία πια γράφει την δική της ιστορία στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, ενώ η επίσης νέα ομάδα – όπως και η δική μας – του ΑΣ Αποκόρωνα κατέκτησε επάξια την 3η θέση δείχνοντας ότι το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο.

Το εφετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Θανάση Γραμμέλη, ενός ανθρώπου που έφυγε πρόσφατα και πρόωρα από κοντά μας στα 64 του χρόνια, έχοντας δώσει πάρα πολλά και ανεκτίμητα πρώτα και κύρια στα δυο σκακιστικά σωματεία του Αγίου Νικολάου, ενώ φυσικά η παρουσία του κοσμούσε το κρητικό σκάκι στην ολότητα του. Η μνήμη του θα μείνει άσβεστη, όπως και η προσφορά του.