Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων μετράει μόλις ενάμιση χρόνο ζωής, αλλά είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα «βρεφική» ηλικία και τόσο γεμάτη, λες και έχει μεταβεί αμέσως στην ενηλικίωση.

Ο Σύλλογος άρχισε την δραστηριότητα του στις αρχές του 2012 και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να εντάξει στο δυναμικό του 30 παιδιά, αλλά και να ενεργοποιήσει τους περισσότερους από τους παλιούς σκακιστές του τόπου μας ώστε να γίνουν ενεργά μέλη του σωματείου (ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλουμε στον Μανώλη Φασουλά για όλη την προσφορά του στο σύλλογο, αλλά και στον Μανώλη Βρέντζο).

Μέσα σε αυτόν τον πλουσιότατο ενάμιση χρόνο ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων κατάφερε να διοργανώσει 2 σχολικά τουρνουά στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων – με την συνεργασία φυσικά του σχολείου, το οποίο πάντα στάθηκε δίπλα στις δράσεις του συλλόγου και ευχαριστούμε γι’ αυτό την διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του – ένα τουρνουά ράπιντ μεταξύ των ακαδημιών επτά συλλόγων (ΣΟ Ανωγείων, ΟΑ Χανίων, ΑΣ Νέας Αλικαρνασσού Νέοι Ηροδότου, ΣΟ Ηρακλείου, ΣΑ Χερσονήσου, Γούβες – Γούρνες), να συμμετάσχει μέσω των μικρών σκακιστών και σκακιστριών του στα σχολικά πρωταθλήματα, αλλά και σε διάφορα open τουρνουά, όπου πάρα πολλά παιδιά επέστρεψαν με διακρίσεις (κύπελλα και μετάλλια), να συμμετάσχει στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, στηριζόμενος αποκλειστικά σε Ανωγειανούς σκακιστές (6 από τα 10 μέλη της ομάδας ήταν μάλιστα παιδιά κάτω των 12 ετών) και να διοργανώσει 2 ΔΙΕΘΝΗ τουρνουά, στα οποία συμμετείχαν πάρα πολλοί τιτλούχοι σκακιστές από διάφορες χώρες.

Φέτος τον Ιούλιο, μεταξύ 10 και 17 του μηνός, διοργανώθηκε το 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ open  «ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ 2013» σε συνεργασία (όπως και στο πρώτο τουρνουά) με τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου, τον Δήμο Ανωγείων και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Το τουρνουά  χαρακτηρίστηκε από πλήρη επιτυχία κατά δήλωση όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτό. Ξεχωριστή θέση στα σχόλια που δεχθήκαμε έχει η αναφορά του γκρανμετρ και μέλους της Εθνικής μας ομάδας Στέλιου Χαλκιά, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε το εξής: «Είχα πολλά χρόνια να ευχαριστηθώ τόσο ένα τουρνουά!». Επίσης το σχόλιο του Fide Master Γιάννη Μαρή, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλά τουρνουά όχι μόνο ως παίχτης,  τα λέει όλα: «Είναι ένα από τα καλύτερα – για να μην πω το καλύτερο – τουρνουά που έχω παίξει ή έχω δει».

Τα λόγια αυτών των ανθρώπων (αλλά και των υπολοίπων, οι οποίοι εστιάζουν όλοι στην πολύ ζεστή φιλοξενία που έτυχαν από όλη την τοπική κοινωνία) με την τεράστια εμπειρία από σκακιστικούς αγώνες, δείχνουν το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται και την ποιότητα των διοργανώσεων που έχουμε επιτύχει, αλλά επίσης, ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη για κάθε μελλοντική απόπειρα που θα κάνουμε.

Το φετινό τουρνουά, ήταν γεμάτο παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες συμπλήρωσαν ιδανικά την συναρπαστική αγωνιστική μάχη που έγινε τόσο στην κορυφή του τουρνουά, όσο και στις ειδικές κατηγορίες. Ας ξεκινήσουμε με τις παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Τετάρτη 10 Ιουλίου, 22:00 στο Μεϊντάνι. Ο Σέρβος Γκρανμετρ Μίσα Παπ αντιμετωπίζει σε τυφλό σιμουλτανέ (χωρίς να βλέπει τις σκακιέρες) 4 αντιπάλους. Μετά από εκπληκτική προσπάθεια κερδίζει 3 παρτίδες, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τον 10χρονο σκακιστή στου συλλόγου μας Χάρη Κονιό, ο οποίος με πολύ σταθερό παιχνίδι, αποσπά την ισοπαλία.
  • Παρασκευή 12 Ιουλίου, 22:00 στο Μεϊντάνι. Ο Γιώργος Γκούμας, ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της νέας γενιάς, δίνει σιμουλτανέ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα 14 αντιπάλους (μεταξύ τους και αρκετά ισχυροί σκακιστές, όπως ο Κώστας Κλώκας και ο Sienczewski Zbigniew , ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που κατάφερε να κάνει ισοπαλία) κάνοντας σκορ 13,5 – 0,5 !
  • Το Σάββατο το πρωί (13/7) μια άλλη μάχη δόθηκε σε ένα διαφορετικό τερέν. Οι σκακιστές άφησαν τις καρέκλες τους, έβαλαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και το γήπεδο του Αετού Ανωγείων (τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση) έγινε το νέο πεδίο της μάχης. Το τελικό αποτέλεσμα (μετά το 3-3 του κανονικού αγώνα, στον οποίο ο Χαλκιάς έκανε χατ – τρικ για την ομαδάρα μας) κρίθηκε στα πέναλτι, όπου παρά το γεγονός ότι φέτος ο …Γκρόμπελαρ απουσίαζε (Μιχάλη του χρόνου ελπίζω να είσαι εδώ, κάτω από τα γκολποστ) η ομάδα μας επικράτησε (ξέρω ξέρω, ο Κλώκας φωνάζει ακόμα για την διαιτησία) με 7-6.
  • Σάββατο 13 Ιουλίου, 23:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΤΕ, οι κανονικές παρτίδες έχουν τελειώσει και αρχίζει η συναρπαστική μάχη του blitz (παρτίδες συνολικού χρόνου 3 λεπτών με 10 δεύτερα προστιθέμενα στην κίνηση). Παίχθηκαν 7 γύροι τους οποίους απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές. Νικητές του τουρνουά blitz ήταν: 1ος Γιώργος Γκούμας, 2ος FM Γιάννης Μαρής, 3ος Κώστας Κλώκας.
  • Κυριακή 14 Ιουλίου ώρα 23:00, μας υποδέχεται το Αστεροσκοπίο του Σκίνακα σε μια πανέμορφη ξενάγηση και μια …κλεφτή ματιά προς τ’ άστρα! Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτή την υπέροχη διαγαλαξιακή βόλτα!
  • Τρίτη 16 Ιουλίου 10:00 το πούλμαν με ξεναγό την Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη (την ευχαριστούμε πάρα πολύ) ξεκινάει για το Ιδαίον Άντρον, όπου οι συμμετέχοντες γνωρίζουν το σπήλαιο, κλείνοντας τις πολύ πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις του τουρνουά.

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω τα βράδια στην πλατεία όπου η κιθάρα πήγαινε από τα χέρια του Σπύρου σε αυτά της Ιωάννας και περάσαμε πραγματικά υπέροχα!

Ένα άλλο νέο στοιχείο στο φετινό τουρνουά ήταν η ζωντανή μετάδοση των παρτίδων στις 10 πρώτες σκακιέρες μέσω διαδικτύου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σωτήρη Λογοθέτη, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής διαιτητής της διοργάνωσης, γιατί πέρα από την ζωντανή μετάδοση των παρτίδων, η παρουσία του αποτέλεσε εγγύηση για την διοργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Τα στατιστικά από την ζωντανή μετάδοση έδειξαν ότι μας επισκέφθηκαν για να παρακολουθήσουν τις παρτίδες 1500 μοναδικοί επισκέπτες από 20 διαφορετικές χώρες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά από συναρπαστικές μάχες, ο Λευκορώσος Γκρανμετρ Νικίτα Μαϊόροβ κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να κατακτήσει το τουρνουά, αυτή τη φορά σε ισοβαθμία με τον Έλληνα Γκρανμετρ Στέλιο Χαλκιά. Στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας ο Λευκορώσος μεγάλος μετρ υπερτερούσε του  Στέλιου και έτσι τον άφησε στην 2η θέση. Την 3η θέση κατέκτησε έπειτα από εντυπωσιακή εμφάνιση ο Κώστας Μαρκίδης, αφήνοντας πίσω του τον Σέρβο Γκρανμετρ Μίσα Παπ, τον Γιώργο Γκούμα και τον επίσης Σέρβο Γκρανμετρ Ντέγιαν Άντιτς οι οποίοι συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Στην 7η θέση της γενικής κατάταξης και 1η γυναίκα, τερμάτισε η Ουκρανή Γκρανμετρ γυναικών Σβετλάνα Τσερεντνιτσένκο. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γκρανμετρ Σπύρος Σκέμπρης και ο Μαυροβούνιος Διεθνής Μετρ Ντούσαν Λέκιτς, ο οποίος κατά γενική ομολογία έπαιξε εκπληκτικό σκάκι και το άγχος και η πίεση στους τελευταίους δύο γύρους τον εμπόδισαν να κάνει κάτι παραπάνω.

Την πλήρη τελική κατάταξη μπορείτε να δείτε εδώ:  http://chess-results.com/tnr104079.aspx?art=1&rd=9&lan=1&turdet=YES&flag=30&wi=984

Οι μικροί σκακιστές και σκακίστριες του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων πραγματοποίησαν μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση στο τουρνουά, με αποτέλεσμα 9 από αυτούς να πάρουν μετάλλια!

  • Στην κατηγορία κάτω των 18 ετών ο Γιάννης Μέμος κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο με 4 βαθμούς.
  • Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών, ο Γιάννης Χαιρέτης στην πρώτη του εμφάνιση σε τουρνουά, κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο με 4 βαθμούς.
  • Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών ο Δημήτρης Νταγιαντάς με 4 βαθμούς κατέκτησε την 1η θέση, η οποία συνοδεύτηκε από κύπελλο και χρυσό μετάλλιο. Στην ίδια κατηγορία ο Κώστας Στειακάκης με 4 βαθμούς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ ο Γιώργος Χαιρέτης με 3,5 βαθμούς ήταν 3ος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.
  • Στα κορίτσια κάτω των 14 ετών η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (αγωνίζεται στον Κύδωνα Χανίων, αλλά για μας είναι μια ακόμα Ανωγειανή σκακίστρια) κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό με 3,5 βαθμούς, ενώ η Βαλέρια Μιρζάκ ήταν 2η με 3 βαθμούς κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία για την Δέσποινα Σαλούστρου με 2,5 βαθμούς.
  • Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών στα κορίτσια, η Ευαγγελία Μέμου με 3 βαθμούς τερμάτισε δεύτερη κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στην 3η θέση, παίρνοντας το χάλκινο, ήταν η Σφυρή Ολυμπία με 2,5 βαθμούς.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά, όχι μόνο σε αυτά που τελικά έφτασαν στα μετάλλια, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που πλησίασαν αρκετά.

Αναλυτικά οι βραβεύσεις είχαν ως εξής:

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ:

1ος    GM Nikita Maiorov (Belarus)  7 βαθμοί

2ος    GM Στέλιος Χαλκιάς  7 βαθμοί

3ος     Κώστας Μαρκίδης  6,5 βαθμοί

Ειδικές κατηγορίες:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

1η  WGM Cherednichenko Svetlana (Ukraine) 6 βαμοί

2η  Ευανθία Μάκκα  5,5 βαθμοί

3η Αντωνία Χριστοδουλάκη 5,5 βαθμοί

ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ:

1ος Παναγιώτης Ελευθεράκης  5 βαθμοί

2ος Γιώργος Μαρντογιάν  4,5 βαθμοί

3ος Γιάννης Μέμος 4 βαθμοί

ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ:

1ος Γιάννης Κυριακάκης 4,5 βαθμοί

2ος Γιάννης Κουβίδης 4 βαθμοί

3ος Γιάννης Χαιρέτης   4 βαθμοί

ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ:

1Ος Δημήτρης Νταγιαντάς  4 βαθμοί

2ος Κώστας Στειακάκης 4 βαθμοί

3ος Γιώργος Χαιρέτης 3,5 βαθμοί

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ:

1η  Άννα – Μαρία Δρακάκη 5,5 βαθμοί

2η Ιωάννα Σκέμπρη  4 βαθμοί

3η Φερενίκη Αγγελέτου 2,5 βαθμοί

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 ΕΤΩΝ:

1η Χατζηπαναγιώτου Ασημένια 3,5 βαθμοί

2η Μιρζάκ Βαλέρια  3 βαθμοί

3η Σαλούστρου Δέσποινα 2,5 βαθμοί

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ:

1η Αθανασία Φαφαλάκη 3 βαθμοί

2η Ευαγγελία Μέμου 3 βαθμοί

3η Ολυμπία Σφυρή – Μπαγκέρη 2,5 βαθμοί

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους προσέφεραν με κάθε τρόπο σε αυτή την διοργάνωση (ιδιαίτερα σε όλες τις Ανωγειανές γυναίκες που έφεραν τα υπέροχα κεράσματα τους στην αίθουσα των αγώνων) και να υποσχεθούμε ότι το 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ τουρνουά των Ανωγείων θα είναι ακόμη καλύτερο!

Και του χρόνου!