Το 2004, ένας 11χρονος πιτσιρικάς από το Tønsberg της Νορβηγίας τερμάτιζε πρώτος στο Γ’ γκρουπ του Βάικ άαν Ζέε, κάνοντας ταυτόχρονα την πρώτη του νόρμα GM. Ήδη από τότε μερικές παρτίδες του έκαναν τέτοια εντύπωση που ο Κάβαλεκ τον χαρακτήρισε «Μότσαρτ του σκακιού».
Σήμερα, στον ίδιο αυτό χώρο, ο «Κάρλσεν ο Μέγας», κατέκτησε την πρώτη θέση του πανίσχυρου παραδοσιακού τουρνουά. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το κάνει. Το 2008 ήταν πρώτος μαζί με τον Αρονιάν, ενώ κατέκτησε και πάλι την κορυφή το 2010. Εξ άλλου, ο άλλοτε πιτσιρίκος, ο οποίος έγινε γκρανμετρ στα 13, όντας ο τρίτος νεότερος που το πετυχαίνει μετά τον Καριάκιν και τον Νέγκι, είναι από τον Ιούλιο του 2011 σταθερά το νο1 στο κόσμο στα ratings (τον Γενάρη του 2010 ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή με 2810, όμως τον Νοέμβριο του 2010 έπεσε στην 2η θέση, ανακατάλαβε το ύψωμα τον Γενάρη του 2011, τον Μάρτιο υποχώρησε ξανά στην 2η θέση, ώσπου τον Ιούλιο ανέβηκε ξανά στην κορυφή, όπου και παραμένει σταθερά μέχρι σήμερα. O νυν παγκόσμιος πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ, ήταν εκείνος που εκθρόνισε τον Μάγκνους και τις δύο φορές). Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, έσπασε το ρεκόρ του Κασπάροβ για το μεγαλύτερο elo όλων των εποχών με 2861 (ο Γκάρι είχε 2851).
Στο σημερινό λοιπόν αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία έκπληξη, όπως υπήρχε σε εκείνο του 2004.
Όμως θεωρώ ότι μετά και από αυτό το τουρνουά, ο magnus Μάγκνους, έδειξε ότι βρίσκεται στον δικό του σκακιστικό πλανήτη. Το 2900 είναι πλέον ένας εφικτός – άμεσος – στόχος, ενώ όσο αφορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην πιστεύει ότι ο Νορβηγός είναι το μεγάλο φαβορί. Μηδέ του Ανάντ εξαιρουμένου.
Το πλέον εντυπωσιακό με τον Κάρλσεν, είναι ότι χάνει τόσο σπάνια – όλο και σπανιότερα – ώστε δημιουργεί την αίσθηση του αήττητου. Αυτό –φαντάζομαι- δεν αφορά μονάχα εμάς τους θεατές, αλλά και τους αντιπάλους του. Ακόμα και ο Χίρι σήμερα, που σε κάποια φάση φαινόταν να έχει κάποιο πλεονέκτημα, έδινε την εντύπωση (έβλεπα την έκφραση του στο βίντεο) ότι δεν πιστεύει σε νίκη. Τελευταία του ήττα, ήταν στο Sao Paolo, στον 1ο γύρο του Final Masters Sao Paolo Bilbao, στις 24/9/2012 από τον Φαμπιάνο Καρουάνα. Αήττητος στο Biel, αήττητος στο London Chess Classic (το οποίο κατέκτησε επίσης), αήττητος στο Βάικ άαν Ζέε, ο Μάγκνους ηγεμονεύει στον σκακιστικό κόσμο με μια άνεση που προκαλεί θαυμασμό. Το μόνο που του λείπει, είναι το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή. Αλλά ποιος δεν πιστεύει πια ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου;
Ο Κασπάροβ ( ο οποίος διετέλεσε προπονητής του) είχε πει: «Ο Μάγκνους έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει σωστά οποιαδήποτε θέση, κάτι που σε τέτοιο βαθμό, μόνο στον Κάρποβ το συναντάμε στο παρελθόν».
H τελική βαθμολογία του φετινού TataSteel είναι η εξής:
1 Carlsen, M.10.0
2 Aronian, L.8.5
3 Anand, V. 8.0
4 Karjakin, S. 8.0
5 Leko, P. 7.5
6 Nakamura, H. 7.0
7 Harikrishna, P. 6.5
8 Giri, A. 6.0
9 Wang, H. 6.0
10 van Wely, L. 6.0
11 Hou, Y. 5.5
12 Caruana, F. 5.0
13 L’Ami, E. 4.0
14 Sokolov, I. 3.0
Η 2η θέση του Αρονιάν, νομίζω ότι τον αφήνει ικανοποιημένο, ειδικά μετά το άσχημο τουρνουά που είχε στο Λονδίνο και το επίσης άσχημο ξεκίνημα στο TataSteel. Από την μέση του τουρνουά και μετά, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο Ανάντ συνεχίζει να έχει σκαμπανεβάσματα και να μην πείθει, παρά την μεγάλη νίκη επί του Αρονιάν, η οποία όμως ήταν σε μεγάλο βαθμό ζήτημα προετοιμασίας.
Στην 4η θέση βρίσκουμε τον Καριάκιν, ο οποίος δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος ικανοποιημένος με τον εαυτό του, αλλά έχω την αίσθηση ότι πρέπει να βάλει πιο ψηλά τον πήχη.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στην γυναίκα της «παρέας». Η Χου έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε ένα παραδοσιακό ισχυρό αντρικό τουρνουά. Με 5.5 βαθμούς και με νίκες επί των Χαρικρίσνα, Χίρι και Σοκόλοβ κατάφερε να τερματίσει στην 11η θέση και να δείξει ότι δεν πήγε εκεί για να είναι απλώς ο σάκκος του μποξ. Δείγμα θετικό για το γυναικείο σκάκι. Μένει να φανεί αν η Χου (ή η Κονέρου ή η όποια άλλη) έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει την πορεία της Πόλγκαρ και να την ξεπεράσει.
Απογοήτευση του TataSteel 2013 ο Καρουάνα. Έκανε πράγματι ένα πολύ άσχημο τουρνουά, ενώ πριν κάποιους μήνες η νίκη του επί του Κάρλσεν και η πολύ καλή πορεία στο Final Masters, όπου ισοβάθμησε με τον Νορβηγό και έχασε την πρώτη θέση στα μπαράζ, έδειχναν ότι είναι η νέα μεγάλη δύναμη που «έρχεται». Δυστυχώς η παρουσία του στην Ολλανδία ήταν τραγική. Κέρδισε μονάχα L’Ami και Sokolov, κάνοντας 5 ήττες! Αν πρόκειται απλώς για μια κακή παρένθεση, θα φανεί στο μέλλον.
Ιαν. 29, 2013 @ 16:27:40
Αξίζει να προστεθεί στις εύστοχες παρατηρήσεις του κειμένου ότι από τον Caruana ο Carlsen έχασε επειδή προσπαθούσε για νίκη, ενώ ισοπαλία είχε όποτε ήθελε. Ήδη έχει ξεπεράσει το ρεκόρ του Kasparov σε ELO περισσότερο από 20 μονάδες και το επερχόμενο τουρνουά διεκδικητών θα του δώσει μια ευκαιρία να ανέβει κι άλλο, επειδή θα είναι τόσο ισχυρό. Από την άλλη πλευρά, στο μέλλον θα έχει τόση διαφορά από τους υπόλοιπους, ώστε μόνο στα λεγόμενα «σούπερ-τουρνουά» θα έχει ρεαλιστικές ελπίδες να κερδίσει ELO. Στα περισσότερα τουρνουά θα βγαίνει πρώτος και θα χάνει μονάδες, όπως έγινε και με τον Kasparov.